Emma Frans:Munskydd en nyckel – Harvard guidar till coronasäkert sex

Emma Frans
Ett munskydd rekommenderas för folk som har sex med tillfälliga partners.
Ett munskydd rekommenderas för folk som har sex med tillfälliga partners. Foto: Martina Holmberg/TT

Onani är det bästa alternativet i coronans tid, enligt hälsomyndigheterna i New York. Rekommendationerna för hur vi ska förhålla oss till sexuellt umgänge under pandemin varierar mellan länderna – Danmark gör tummen upp för sexuellt aktiva singlar, medan forskare vid Harvard rekommenderar munskydd.

Emma Frans
Publicerad
Annons

Kärlek i coronans tid är en utmaning, framför allt för singlar. Intimiteten som sexuellt umgänge ofta innebär ligger långt ifrån den fysiska distans vi uppmuntras hålla till andra människor, särskilt till personer vi inte träffar regelbundet. Rekommendationerna när det gäller sex under covid-19-pandemin ser dock olika ut i olika länder.

I Storbritannien är det inte tillåtet att ha sex med en person från ett annat hushåll. I USA uppmuntrar hälsomyndigheterna i New York till onani med slagorden ”du är din bästa sexpartner” och påpekar att det blir extra säkert ifall händerna tvättas med tvål och vatten i minst 20 sekunder före och efter. Danska sundhetsstyrelsen ser däremot inga problem med sexuellt aktiva singlar. ”Sex är bra, sex är hälsosamt”, sa myndighetschefen Sören Broström vid en pressträff i april. I Nederländerna rekommenderas singlar att undvika sex, men tipsar om att det är okej ifall det är med en och samma person. En lösning kan vara att göra en överenskommelse med en kompis.

Folkhälsomyndigheten i Sverige, FoHM, har också tagit fram rekommendation om sex i tider av covid-19 där de uppmärksammar att närhet, intimitet och sex främjar välbefinnandet och hälsan. I nära relationer är därför sex oproblematiskt, förutsatt att man är symtomfri. Däremot anser FoHM att dejting och tillfälliga sexuella relationer med nya partner utgör en risk för att bli smittad eller smitta andra.

Annons
Annons

Det kan tyckas märkligt att rekommendationerna skiljer sig så pass mycket i olika länder eftersom alla har tillgång till samma vetenskapliga underlag kring hur viruset sprids och vilka situationer som medför störst risk. Anledningen till skillnaden kan vara kulturell, men med så många andra aspekter av covid-19 handlar det också om att väga olika hälsoaspekter mot varandra.

Det finns gediget med forskning som visar samband mellan ett tillfredsställande sexliv och god hälsa. Detta måste vägas mot den risk intim kontakt medför och hur risken varierar beroende på om det sker med en symtomfri partner från samma hushåll jämfört med en främling.

När det gäller sexuellt överförbara smittor är det viktigt att använda kondom som skydd, och även om en kinesisk studie visade att sex män med laboratoriebekräftad covid-19 hade virus i sperma, finns det i nuläget inga belägg för att det nya coronaviruset skulle vara sexuellt överförbart.

Forskare vid Harvards universitet har tagit fram en lista med rekommendationer för den som vill minska sin risk att bli smittad med covid-19 vid sexuellt umgänge med personer utanför hushållet. Råden handlar om att minimera antalet sexpartners, att undvika kyssar, att använda munskydd, att duscha före och efter samt att desinficera utrymmet.

För den som har en regelbunden partner som är symtomfri verkar alltså sex i coronans tid vara hyfsat säkert. För den som är singel är det svårare, och rekommendationerna för att minska sin risk för att smitta eller smittas vid intimt umgänge kan kännas så omständliga att det enklaste kanske ändå är avhållsamhet.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons