Recension

Om livets meningLivet ska i första hand levas, inte grubblas över

Merete Mazzarella
Merete Mazzarella Foto: Marica Rosengard

Merete Mazzarella lyfter fram värdet i spontanitet och amatörskap när det handlar om livets stora frågor. Ann Lingebrandt har läst hennes funderingar om kränkthet, godhet och andra heta debattämnen – och har hittat själva definitionen av en meningsfull bok.

Publicerad
Annons

Dags för en kurs i empati? Jo, sådana finns. Nog för att samtiden skulle behöva några lektioner i medmänsklighet, men man kan ju undra om inlevelse och omtanke verkligen är färdigheter som går att lära ut. Att övning i grundläggande mänskliga känslor överhuvudtaget efterfrågas, är det kanske ett tecken på att det glappar någonstans, att vi på vägen mot självförverkligandet nästan glömt bort vad det innebär att vara människa?

Det är en av alla frågor som väcks när jag läser Merete Mazzarellas nya bok med den allt annat än anspråkslösa titeln ”Om livets mening”. Författaren är själv medveten om det lite pinsamma med att ge sig i kast med ett så överväldigande ämne och förklarar klädsamt att hon närmar sig frågan utifrån okunskap och en tro på amatörskapets värde. Ja, hon menar till och med att det inte är nyttigt att ständigt och jämt syssla med ämnet – livet ska väl ändå i första hand levas och inte grubblas över – men att det finns livsskeden då frågan är ofrånkomlig. Så enkelt är det nämligen inte, hur sekulariserade och individualistiska vi än är, att var och en kan uppfinna sin egen mening. Det finns gemensamma mönster, och det är dem hon söker.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons