ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Tocqueville skulle ha föraktat Donald Trump

Donald Trumps tackturné nådde Cincinatti den 1 december 2016.
Donald Trumps tackturné nådde Cincinatti den 1 december 2016. Foto: Evan Vucci / TT

Vad hade Alexis de Tocqueville haft att säga om Amerika om han hade återvänt till vår värld efter 157 år? Antagligen skulle han ha föraktat Donald Trump, men inte varit särskilt orolig. Och antagligen skulle han ha beklagat brexit, men inte varit särskilt förvånad. Det Tocqueville verkligen fruktade var frustrerade medborgare och politiskt våld.

Ulla Gudmundson
Publicerad
Annons

Det finns historiska personer som man önskar hade frusits ner och kunnat tinas upp för att ge sin syn på vår samtid. En sådan är Alexis de Tocqueville (1805–1859), fransk historiker, sociolog och, under en del av sitt liv, aktiv politiker.

Tocqueville är mest känd för sin klassiska studie ”Om demokratin i Amerika”, utgiven i två band 1835 och 1840 och fortfarande ett referensverk för alla som är intresserade av amerikansk politik. Men det var egentligen inte USA i sig som intresserade honom. Landet var för Tocqueville ett laboratorium, där européerna klivit ur sin historia och kunde experimentera med nya samhällsformer. Vad han var på jakt efter var demokratins själ. Tocqueville var född aristokrat, men kemiskt fri från önsketänkande när det gäller aristokratins roll i ett framtida samhälle. Även monarkin var i hans ögon överspelad. Han såg demokratin som det enda alternativet till våld, diktatur och kaos, också i Europa.

Laddar…