”Har haft vansinnigt roligt med absint”
Cyril Hellman tipsar om favoritbarerna i varje stadsdel och len pinot till piggvaren.
Fredagskväll och helgen är på ingång, hur firar du?
– Allt som oftast är det med en vacker kvinna och drycken är rött vin, gärna en argentinsk Malbec.
Om du fick dela en flaska med vem du ville – vem och vad?
– Jag saknar att dela en flaska rödvin med min framlidne vän Olle Ljungström. I dag blir det för det mesta min kollega och ölkompanjon Stig Larsson som jag delar rödvinsflaskan med och det är alltid trevligt. Fick jag välja en människa jag inte känner skulle det vara Keith Richards och vi skulle knäcka en flaska Jack Daniel’s eller annan god bourbon som Knob Creek.
Vilken dryck lyfter vilken fest som helst?
– Senaste året har jag haft vansinnigt roligt med absint. Den riktiga, farliga varianten som bara går att köpa i Tjeckien. Jag har en dragning till alla de där gröna örtlikörerna med anissmak som franska poeter drack, såsom grön chartreuse.
Ge oss en underbar kombination som inte alla känner till?
– Ugnsstekt piggvar med, skirat smör, pepparrot, citron och pressad potatis ihop med en len pinot noir.
Har du ett lokalt hak du alltid går till och vet bartendern där vad du vill ha?
– Jag har minst ett ställe i varje stadsdel: Rådhusbaren på Kungsholmen, Rosa Drömmar på Lilla Essingen, Riche och Sturehof på Östermalm, Tranan och Combo Vinbar i Vasastan samt Timebar och Babajan på Södermalm. Barmästarna där vet att jag vill ha en lager.
Vad dricker du för att fira att något riktigt stort har hänt?
– Oftast en vanlig Moët-champagne. Firar jag hemma i lägenheten så blir det en Mezcal Rey Campero eller lagrad Patrón-tequila på det.
Har du något husvin?
– Rött Côtes-du-Rhônes. Finns ju flera varianter men jag brukar bara greppa någon på bolaget för runt hundringen.
Du vet väl att SvD:s alla vintips finns samlade i vår Vinbas? Här fyller SvD:s vinexperter dessutom på med nya vintips varje vecka.