2 700 år gamla rester av öl och blåmögel­ost i salt­gruvan ovan Hallstatt överraskade Frank Maixner.
2 700 år gamla rester av öl och blåmögel­ost i salt­gruvan ovan Hallstatt överraskade Frank Maixner. Foto: Eurac Research, Alamy

Oväntad stenåldersdiet: öl och Roquefortost

Redan för 70 000 år sedan njöt både neandertalare och homo sapiens av välkryddade och komplexa måltider. Ny forskning dömer ut bilden av stenålders­kosten som en primitiv, ensidig grillfest.

Henrik Ennart
Publicerad

Kunskapen om våra förfäders matvanor som en komplex blandkost växer snabbt och utmanar trendiga uppfattningar om att stenålderskosten antingen nästan bara bestod av kött från stora bytesdjur eller mestadels växter och småvilt.

Med hjälp av moderna analysmetoder har forskare upptäckt att en avancerad och varierad kokkonst med medvetet kryddstarka och ofta bittra smaker uppstod långt tidigare än förmodat. Liksom att konsumtionen av vilda sädesslag redan för 100 000 år sedan var så utbredd att spåren göts in i människornas tandsten.