Frågetecken kring mobiljättar

De senaste dagarna har det uppstått frågetecken kring två av världens största telefontillverkare, Samsung och Huawei, vars telefoner här omger en Oneplus-apparat i mitten. Arkivbild.
De senaste dagarna har det uppstått frågetecken kring två av världens största telefontillverkare, Samsung och Huawei, vars telefoner här omger en Oneplus-apparat i mitten. Arkivbild. Foto: Pressbild

Frågetecken har uppstått kring två av världens största mobiltillverkare.

Samsungs kvartalsvinst gillas inte av analytikerna och det spekuleras om minskad telefonförsäljning.

Samtidigt kommer motstridiga besked från den kinesiska jätten Huawei som dessutom åter stoppas i USA.

TT
Publicerad
Annons

Sydkoreanska Samsung, överlägsen etta i sålda enheter på den globala mobilmarknaden, uppskattar rörelsevinsten till motsvarande 115 miljarder kronor under sista kvartalet förra året. Nytt rekord, men trots det lägre än analytikernas förväntningar, och aktien backade. Om det beror på valutaeffekter, höga bonusar till ledningen eller om telefonförsäljningen inte når förväntade nivåer visar sig först när rapporten offentliggörs om ett par veckor.

– Det finns en förväntan att Samsungs marknadsandelar ska fortsätta stiga, men bolaget har utvecklats till ett premiummärke på samma sätt som Apple. Och är man premium så är det svårt att komma över en marknadsandel på 20–25 procent för då är man inte premium längre, säger Leif–Olof Wallin på analysföretaget Gartner.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons