Irländsk alkohol kan förses med cancervarning

Irland försöker få bukt med alkoholkonsumtionen genom att införa varningstexter, liknande de som finns för tobak, på produkterna. Arkivbild.
Irland försöker få bukt med alkoholkonsumtionen genom att införa varningstexter, liknande de som finns för tobak, på produkterna. Arkivbild. Foto: Eric Risberg/AP/TT

Irland vill införa obligatoriska varningstexter för cancer på alkoholdrycker, liknande de som finns på tobak. Lagförslaget är ett led i myndigheternas kamp mot alkoholbruket i landet – ett av de tyngsta i världen.

TT TT
Publicerad
Annons

Förslaget har redan passerat det irländska underhuset och ska under onsdagen debatteras vidare i överhuset. Förutom en rad andra hälsorisker ska en varning för cancer ingå, vilket har lett till en het debatt. Inte minst Irlands bryggeriförening har protesterat.

– Inget annat land i världen kräver obligatoriska cancervarningar. Att införa en sådan märkning kommer att medföra avsevärda skador när det gäller ryktet för våra kvalitetsprodukter och stigmatisera irländska produkter, säger Patricia Callan, chef för bryggarnas organisation, till The New York Times.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons