RecensionNya filmer

The deminer"Jag har aldrig sett en mer skrämmande krigsskildring"

Fakhir Berwari, självlärd minröjare.
Fakhir Berwari, självlärd minröjare. Foto: Filmcentrum

”The deminer” skildrar åttabarnspappan och självlärde minröjaren Fakhir Berwari. Materialet är helt unikt och rent dramaturgiskt är filmen uttalat minimalistisk.

Publicerad
Filmcentrum
Foto: Filmcentrum
Annons

I kaoset och striderna efter Saddam Husseins fall 2003 bestämmer sig den kurdiske generalen och åttabarnspappan Fakhir Berwari för att hjälpa till att göra livet lite lättare för de krigsdrabbade irakierna. Under den irakiska arméns samarbete med de amerikanska säkerhetsstyrkorna har han bevittnat hur terroristers bomber och landminor tagit livet av tusentals människor, och hans respons är pragmatisk: han blir en självlärd minröjare, vägledd av en besatthet att rädda så många som möjligt.

Hans hjältemod – eller dumdristighet, beroende på vem man frågar – är ämnet för Hogir Hiroris och Shinwar Kamals dokumentär ”The deminer”, och de har bearbetat med ett helt unikt bildmaterial, nämligen Fakhirs egna videofilmer av arbetet: hundratals timmar som här klippts ner till knappt en och en halv timme och kompletterats med en del material filmat av regissörerna själva.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons