Till SvD.se
SvD Perfect Guide

Elin af Klintberg: Varför frågade jag inte ens vad han hette?

Text: Elin af Klintberg - 28 februari 2019
Annons

Jag minns honom alltför väl. Liten och krum. Alltid klädd i en illasittande brun kostym med skor som framstod som enorma till hans späda kroppsbyggnad. En doft av kvalmig cologne och tobak följde honom som en skugga. Han bodde på tredje våningen i en enrummare med kokvrå och jag på andra. Hans golv var mitt tak i vårt illa isolerade hyreshus. Om vi kom in samtidigt i porten ökade han alltid takten för att slippa åka hiss tillsammans. En gång drog han igen gallergrinden mitt framför näsan på mig. Och hälsade jag glatt grymtade han bara tillbaka. 

Så nej, som granne betraktad var han inte särskilt trevlig. Ändå svämmade hjärtat över av sorg den gången jag såg honom bäras ut på en bår med ett lakan över sig. I tre veckor hade han legat död på hallgolvet utan att någon saknat honom. Hade inte hyresvärden ringt på dörren eftersom hyran var försenad hade han säkert kunnat ligga där för alltid. Täckt av avier och gratisreklam. Det var första gången jag på nära håll konfronterades med den bottenlösa ensamheten, ett tillstånd som vi svenskar känner till allt för väl. Inget annat land har lika många ensamhushåll som vi. 39 procent av alla hushåll består av endast en person och 27 procent saknar helt och hållet umgänge med en nära anhörig.

Annons
Annons

Ensamhetsepidemin drabbar inte bara äldre män, även om de är överrepresenterade. Människor i alla åldrar och kategorier lever idag isolerade i något som knappast kan beskrivas som självvald ensamhet. Och ensamheten sätter sina spår ända ner på cellnivå. Stresshormonerna höjs samtidigt som kroppens immunförsvar sänks och gör den känsligare för infektioner, hjärtsvikt och stroke. Undersökningar visar också att ensamma känner mer smärta och oftare hamnar på sjukhus. Hela 50 procent riskerar att dö i förtid.

I USA presenterade nyligen forskare, med Stephanie Cacioppo i spetsen, ett piller som ska reducera de skador på hjärnan som orsakats av just kronisk ensamhet. När möss isoleras sjunker deras nivåer av ämnet pregnenolon drastiskt och precis det samma har noterats bland oss människor. Ensamhetspillret jobbar för att höja dessa nivåer och lindra en mängd stressrelaterade störningar.

Själv tror jag mer på Storbritanniens modell. Där har ett Minister of Loneliness grundats vars enda syfte är att lägga fram strategier för hur kronisk ensamhet ska bekämpas. Visste ni till exempel att man som ofrivilligt ensam i England kan få sociala aktiviteter utskrivna på recept? Att umgås i grupp har visat sig ge fantastiska resultat på en svag hälsa.

De kallas visst ”direktare” – personer som begravs utan vänner, familj och ceremoni. När jag så här i efterhand tänker på min gamla granne blir jag rasande på mig själv. Varför avskrev jag bara honom som en sur gammal gubbe istället för att möta hans blick på riktigt? Tänk om jag hade frågat vad det var för radioprogram som han lyssnade på varje söndagsmorgon som fick min lägenhet att dåna? Eller vad det var för matvaror som låg där i botten på den halvtomma kasse som han dagligen bar hem från Ica? Eller varför han grät så mycket den där gången på nyårsafton? Herregud, jag frågade inte ens vad han hette i förnamn. 

Den individualism som odlats i Sverige i generationer har skapat ett samhälle där vanlig omtanke och empati fått stryka på foten. Och där namnlösa grannar kan bäras ut på bår utan att någon underrättas. Inte undra på att vi är ensammast i världen.

Annons