AI kommer att skaka om världen

Det krävs mer folkbildning för att svenskarna ska kunna ta ställning till vad som är bra och vad som är dåligt med artificiell intelligens (AI), anser Simon Winter, doktor i kognitionsvetenskap.
Det krävs mer folkbildning för att svenskarna ska kunna ta ställning till vad som är bra och vad som är dåligt med artificiell intelligens (AI), anser Simon Winter, doktor i kognitionsvetenskap. Foto: Björn Ewenfeldt/TT

Mänskligheten har genom historien varit med om flera stora teknikgenombrott, men artificiell intelligens (AI) kan mycket väl bli ett av de största. Mängder av jobb riskerar att försvinna, men kanske viktigast: hur nära in på livet vill vi släppa den nya "mänskliga" tekniken?

I dag finns det många frågor om AI, men väldigt få svar.

TT
Publicerad
Annons

Begreppet artificiell intelligens dök upp första gången för över 60 år sedan, även om de tänkande maskinerna eller robotarna långt tidigare hade bildat en egen genre inom science fiction. När begreppet myntades hade det bara gått några år sedan britten och matematikern Alan Turing uppfann den första datorn och i grunden är dagens datorer, om än oändligt mycket mer kraftfulla, bara förbättringar. Datorer tänker inte själva utan de lyder våra kommandon genom olika programvaror.

AI däremot är på avgörande punkter någon annat. Här ska mjukvaran simulera mänsklig intelligens, maskinerna ska utveckla och förbättra sig själva och de ska kunna kommunicera med människor på människors vis. Det ska dock påpekas att definitionen av AI inte är glasklar.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons