ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

”Vår tids Frankenstein” skildras av SVT-profil

Bosse Lindquists som står bakom tv-dokumentär ”Experimenten” som belönades med Stora journalistpriset 2016.
Bosse Lindquists som står bakom tv-dokumentär ”Experimenten” som belönades med Stora journalistpriset 2016. Foto: Johanna Hanno

Det är få svenskar som inte känner till Paolo Macchiarini. Mycket tack vare SVT-profilen Bosse Lindquist dokumentär ”Experimentet” som följer läkaren mycket tätt. Nu är istället Lindquist aktuell med en bok om bakgrunden till dokumentären, hur den kom till och hur det gick sen.

Merete Mazzarella
Publicerad
Annons

”Karolinska sjukhuset är ett av världen bästa. /…/ Sverige har ett av världens bästa sjukvårdssystem. De har patientens bästa för ögonen hela tiden. Du kan vara säker på att de inte skulle göra något annat än det som är bäst för dig.”

Så skrev en släkting i läkemedelsbranschen i USA till den eritreanske studenten Andemariam Beyene när han skulle ta ställning till om han ville resa till Stockholm för att behandlas av Paolo Macchiarini. I dag lär det knappt vara någon svensk som inte vet om den allestädes verksamme stjärnkirurgens roll som vår tids Frankenstein: mannen som med hjälp av stamceller ville skapa liv på luftstrupar av plast. Som gjorde det utan att ha utfört djurförsök och utan att ha inhämtat etiska tillstånd. Som kort efter operationerna stolt visade upp sig i massmedierna tillsammans med patienterna – bara för att sedan överge dem och göra allt (också vetenskapligt fusk) för att dölja hur illa det gick för dem. I Sverige var Andemarian hans första offer.

Laddar…
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons