Gunilla von Hall:Gripande – men tystnaden gör USA frustrerat

Gunilla von Hall

Den känsloladdade återföreningen av Koreafamiljer speglar fortsatta diplomatiska elefantkliv mellan Nordkorea och Sydkorea. Men när det gäller Nordkoreas kärnvapennedrustning har knappt ett myrsteg tagits. En väntad flygresa kan dock innebära ny öppning.

Uppdaterad
Publicerad
Sydkoreanska Han Shin-ja, 99, till vänster, i tårar vid mötet med döttrarna Kim Kyong Sil, 72, och Kim Kim Kyong Yong, 71.

Sydkoreanska Han Shin-ja, 99, till vänster, i tårar vid mötet med döttrarna Kim Kyong Sil, 72, och Kim Kim Kyong Yong, 71.

Foto: Lee Ji-eun/AP
Annons

GENÈVE Gripande scener utspelades när 89 åldrade sydkoreaner på måndagen korsade gränsen till Nordkorea för att återförenas med släktingar de inte sett på nästan 70 år. Där fanns bland andra 92-åriga Lee Keum-seom som storgråtande äntligen fick krama om sin 71-årige nordkoreanske son Ri Sang-chol. De skiljdes åt när sonen var fyra år under flykten från kriget, och har inte setts sedan dess.

Återföreningen är den första sedan 2015, och resultat av det historiska mötet mellan Nordkoreas ledare Kim Jong-un och Sydkoreas president Moon Jae-in i våras. Med måndagens känslosvallande möten – som ska fortgå under veckan – är mer än så. De är fortsatta tecken på att tövädret mellan Sydkorea och Nordkorea är på allvar, och inte bara en tillfällig snösmältning i våras.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons