ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

RecensionNya filmer

Händelser i YdreDet som händer nu i Ydre angår faktiskt hela Sverige

Livet i Ydre: Befolkningsantalet går upp och ner, värdshuset blir flyktingförläggning, några andra näringar lever på smärtgränsen.
Livet i Ydre: Befolkningsantalet går upp och ner, värdshuset blir flyktingförläggning, några andra näringar lever på smärtgränsen. Foto: Folkets Bio

Ydre är en av Sveriges minsta kommuner. En ny dokumentär porträtterar glesbygdslivet komiskt och inkännande, nästan som en blandning av Lars Tunbjörk och ”Vem älskar Yngve Frej?”.

Jon Asp
Publicerad
Annons

Spädbarn som skriker och kor som råmar, i den ordningen fast allra helst samtidigt – sådan är målbilden för kommunalrådet i östgötska Ydre, med mindre än 4 000 invånare en av Sveriges minsta kommuner. Avgörande är att i någon mån bevara det som varit, till exempel rimliga villkor för några kvarvarande mjölkbönder; absolut inte tillåta befolkningen att minska. Båda förstås ytterst svåra mål att råda över.

Landsbygden idylliseras allt mer men lämnas ännu oftare därhän, försummas av omvärlden, av företag, medier och politiker, av människor som när allt kommer omkring föredrar stadens sus, med stadig uppkoppling och bättre jobbmöjligheter. Paradoxen ändå: varför trängs allt fler på allt snävare ytor framför allt fler skärmar, i stället för att leva i friare landskap i provinsen, bland skogar och slätter, vid sjöar och hav, bland djur och natur?

Laddar…