Prousts överrock. Den sanna historien om en litterär passionBlindtarmsoperationen starten på Proust-samling

Bild till vänster Marcel Proust Museum.
Bild till vänster Marcel Proust Museum. Foto: IBL

Marcel Prousts svägerska avskydde honom. Och slumpade därför bort hans kvarlåtenskap till högstbjudande. Parfymören Jacques Guérin bestämde sig för att rädda det som kundes. Det blev början på en besatthet som fick honom att ägna en stor del av sitt liv och en hel del av sina pengar åt att samla ihop allt som en gång tillhört den store franske författaren.

Publicerad
Lorenza Foschini

Lorenza Foschini

Foto: Ibl
Annons

När den italienska journalisten och författaren Lorenza Foschini skulle göra en intervju med Piero Tosi, filmregissören Luchino Viscontis berömde kostymör, fick hon höra en egendomlig historia. Den handlade om en man som ägnat en stor del av sitt liv, och en hel del av sina pengar, åt att samla ihop precis allt som en gång tillhört författaren Marcel Proust. I varje fall allt som överhuvudtaget gick att få tag på.

Mannen hette Jacques Guérin, var född 1902, och hade under sitt liv varit verksam som parfymör och chef för det exklusiva parfymhuset Parfums d’Orsay i Paris som hans mamma Jeanne Louise Guérin förvärvat i början av seklet. Han och hans bror umgicks med konstnärer som Eric Satie och Picasso och odlade båda ett stort intresse för konst och litteratur. Därtill samlade Guérin på bokrariteter och manuskript och hade mot slutet av sitt liv en boksamling som överträffade det mesta. Med åren kom Guérin också att bli något av en beskyddare för några av sin tids kontroversiella författare som Jean Genet och Violette Leduc. Men det var inte Guérins band till franska konstnärskretsar som ledde honom till den historiska insats som Tosi ville berätta om, utan hans blindtarm.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons