– Att hela tiden gå och vänta på en ny vargattack är inget jag vill att någon ska få uppleva. Det är en fruktansvärd syn att hitta sina djur lemlästade och sönderbitna, säger Johan Lundgren.
– Att hela tiden gå och vänta på en ny vargattack är inget jag vill att någon ska få uppleva. Det är en fruktansvärd syn att hitta sina djur lemlästade och sönderbitna, säger Johan Lundgren. Foto: Malin Hoelstad, Anders Wiklund/TT

Vargen dödade drömmen: ”En massaker”

Vargen har dödat 160 får på Johans och Elisabeths gård i Sörmland. Sedan ett nytt vargpar etablerade ett revir mellan Gnesta och Södertälje har deras idyll förvandlats till en mardröm. SvD har besökt gården och en manifestation utanför Näringsdepartementet där fårbönder drabbar samman med aktivister i vargmasker.

Text: Lars Berge. Foto: Malin Hoelstad.
Uppdaterad
Publicerad

Midsommarafton 2015 bjöd på traditionsenligt uselt väder. Familjen Aschan hade börjat förbereda lunchen på den pelarförsedda verandan på baksidan. Regnet hängde i luften. Temperaturen orkade knappt passera tiogradersstrecket. Men klart man skulle sitta ute. Det var ju ändå midsommar! 

Molstaberg ligger mellan Gnesta och Mölnbo, cirka femtio minuters bilfärd från Stockholm. I säteriets stora vitmålade corps-de-logi bor Per och Margareta Aschan. I flygeln bor dottern Elisabeth Aschan med maken Johan Lundgren, som blev kära i varandra redan på lågstadiet i Mölnboskolan. Idag har de tre barn och driver ett jordbruk tillsammans. 2007 tog paret över arrendet av markerna från föräldrarna och med det en av de största fårbesättningarna i Sörmland. Sommartid betar cirka tusen får i hagarna som breder ut sig i dalgången där Åtorpsån sakta glider fram genom landskapet som ett smalt, glittrande band.