Manifesta 12Platsens magi präglar konstbiennalen i Palermo

Zheng Bos märkliga verk ”Pteridophilia”. En film med nakna män  i en Taiwanesisk skog som är fysiskt intima med ormbunkar. Det är ett annat sätt att tänka på naturen och våra inre gränser för vad som är möjligt.
Zheng Bos märkliga verk ”Pteridophilia”. En film med nakna män i en Taiwanesisk skog som är fysiskt intima med ormbunkar. Det är ett annat sätt att tänka på naturen och våra inre gränser för vad som är möjligt. Foto: Wolfgang Traeger/Manifesta 12

Den nomadiska europeiska konstbiennalen har i år hamnat i den sicilianska huvudstaden. I utvalda äldre byggnader tittar samtidskonsten in. Staden blir så att säga duken och vi vandrar runt i målningen, som tillfälliga gäster.

Anders Karnell
Publicerad
Annons

Är det en fågel? Nej. Är det ett flygplan? Nej. Det är Manifesta som landat i Palermo. Även om Palermoborna inte står och pekar, så känner alla till den europeiska konstbiennalen som i år firar sin tolfte upplaga, och som pågår till den fjärde november. En polis jag pratar med är förtjust och stolt och ska absolut besöka utställningen.

Vartannat år installerar den sig någonstans på kontinenten, men i år har den konstnärliga ledningen för första gången prövat ett nytt grepp. Man har låtit Rem Koolhaas arkitektkontor, OMA, först göra en undersökning av platsen och utifrån denna atlas sedan skapat utställningen.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons