Bill Skarsgård är clownen Pennywise (som hette Snåljåp i den svenska översättningen av boken) i nya versionen av ”Det”.
Bill Skarsgård är clownen Pennywise (som hette Snåljåp i den svenska översättningen av boken) i nya versionen av ”Det”. Foto: Warner Bros. Picture

Stephen King sviker aldrig barnen

I trettio år har clownen Pennywise skrämt brallorna av oss. Men när författaren Helena Dahlgren läser boken ”Det” igen blir hon inte längre kallsvettig. Däremot fastnar hon för den hudlösa skildringen av barnens vänskap och lojalitet. Och hur ful vuxenvärlden med dess svek och flackande blick kan vara.

Publicerad

När Stephen King om en dryg vecka fyller sjuttio har han varit verksam som författare i 43 år. Han har sålt i runda slängar 350 miljoner böcker, sett filmatiseringar av sina böcker Oscarnomineras (”Nyckeln till frihet”, ”Lida”, ”Den gröna milen”) och kalkonförklaras (anekdoten om hur King med hjälp av advokater lyckades få bort sig själv från filmaffischen till ”Gräsklipparmannen” eftersom han inte ville associeras med filmen är för bra för att inte nämna här). Två av hans barn har själva blivit författare. Många av de kritiker som en gång förfasade sig över King är, som han själv gillar att påpeka, numera döda.