”Mer självcensur sedan Kina kidnappade pappa”

Angela Gui är dotter till den svenske förläggaren Gui Minhai som nu får Publicistklubbens yttrandefrihetspris till Anna Politkovskajas minne.
Angela Gui är dotter till den svenske förläggaren Gui Minhai som nu får Publicistklubbens yttrandefrihetspris till Anna Politkovskajas minne. Foto: Privat

För ett och halvt år sedan försvann den svenske förläggaren Gui Minhai på semester i Thailand. Allt tyder på att han sedan dess sitter frihetsberövad i Kina. Nu får han både Publicistklubbens och ett amerikanskt yttrandefrihetspris. SvD fick ett samtal med Angela Gui, som kämpar för att hennes pappa ska försättas på fri fot.

Anders Q Björkman
Publicerad
Annons

Gui Minhai var innan han försvann en av Hongkongs viktigaste och mest utmanande förläggare. Den svenske medborgaren med kinesiska rötter gav ut kritiska och politiskt känsliga böcker som sålde bra i Hongkong, men blev förbjudna i Kina. Den 16 oktober 2015 kidnappades Gui Minhai på en semesterresa i Thailand och sitter sedan dess med stor sannolikhet fängslad i Kina.

Nästa vecka tilldelas Gui Minhai två pris på en gång: dels den svenska Publicistklubbens yttrandefrihetspris till Anna Politkovskajas minne, dels Amerikanska publicistföreningens Jeri Laber Award.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons