ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Autismdiagnosen räddade hennes liv

Lina Liman har ända sedan hon var mycket liten haft känslan att hon inte hörde till. Hon var begåvad och mycket empatisk, men hade svårigheter med att uttrycka känslor.
Lina Liman har ända sedan hon var mycket liten haft känslan att hon inte hörde till. Hon var begåvad och mycket empatisk, men hade svårigheter med att uttrycka känslor. Foto: Adam Wrafter

Efter 32 år med ångest, ätstörningar, elchockbehandlingar och självmordsförsök fick Lina Liman slutligen svaret – hon var autistisk. Nu är hon aktuell med boken ”Konsten att fejka arabiska – en berättelse om autism”, och SvD Kultur har träffat henne.

Ellinor Skagegård
Publicerad

Ett radioprogram räddade Lina Limans liv. Det sändes av ”Vetandets värld” i P1 och handlade om högfungerade autism hos flickor, och hur det ofta feltolkades inom sjukvården.

– Det var mig de pratade om. Först kände jag bara en jätteförvåning, och sedan en konstig lättnad som jag ändå inte vågade lita på. Jag tänkte att jag kanske inbillade mig. Jag trodde nog inte att det fanns något svar på mina problem, speciellt inte där på slutet. Min slutsats var att det var jag som var fel och svag.

Laddar…