De är denisovanernas närmaste släktingar

Hur denisovanerna såg ut är okänt, men troligen var de relativt lika neandertalarna utseendemässigt. Bild av hur man tror att neandertalarna såg ut, från Neandertalmuseet i Krapina, Kroatien.
Hur denisovanerna såg ut är okänt, men troligen var de relativt lika neandertalarna utseendemässigt. Bild av hur man tror att neandertalarna såg ut, från Neandertalmuseet i Krapina, Kroatien. Foto: Nikola Solic/Neandertalmuseet i Krapina/Reuters/TT

Människor tillhörande en liten stam på Filippinerna är denisovanmänniskans närmaste släktingar. Det konstaterar svenska forskare efter att ha kartlagt den gåtfulla människoartens ursprung.

Johan Nilsson/TT
Publicerad
Annons

Denisovanmänniskan har gäckat forskarna ända sedan den, med hjälp av analyser av ett fingerben, beskrevs för första gången 2010. Arten levde i delar av östra Asien, samtidigt som en annan av våra utdöda släktingar, neandertalarna, levde mer västerut.

Fynden är få, men med hjälp av dessa har forskarna lyckats kartlägga denisovanmänniskans arvsmassa, för att på så sätt ta reda på hur de levde, hur de såg ut och vad som hände med dem.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons