Bara var tionde i vården har fått tredje vaccindos

Trots att det börjar ha gått lång tid sedan vårdanställda fick sin andra vaccindos är det få som har fått den tredje än så länge.
Trots att det börjar ha gått lång tid sedan vårdanställda fick sin andra vaccindos är det få som har fått den tredje än så länge. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

I en ny analys syns ett tydligt minskande vaccinskydd bland vårdanställda, men hittills har bara lite mer än en av tio i vården vaccinerats med en tredje dos. ”Jag förstår inte varför man inte gjort det tidigare”, säger Johan Styrud från Läkarföreningen.

Per Kudo
Publicerad
Annons

Som SvD berättat har Folkhälsomyndigheten i en ny analys undersökt i vilken mån vaccinskyddet mot covid-19 minskar över tid. I analysen syntes en tydlig nedgång i skyddet bland vårdpersonal i Sverige.

I oktober skedde 2,5 gånger fler smittfall bland vårdanställda som vaccinerats i februari, jämfört med dem som fick den andra vaccindosen i maj. Detta innebär att ”det finns en avklingande skyddseffekt mot infektion” bland vårdpersonal i Sverige, anser Folkhälsomyndigheten.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons