Erica Treijs:F-ordet bär oss in i Glasgownatten

Erica Treijs

Ännu är inget avtal i hamn och COP26 jobbar snart på övertid. När allt ställs på sin spets har visioner och fina ord ingen bärighet, utan då handlar allt om pengar.

Den stora tvistefrågan i Glasgow rör ordvalet kring utfasning av fossila bränslen, efter att en historisk skrivning överlevt flera utkast (om än urvattnats på vägen). Tidigare formuleringar om att fasa ut all kol och alla fossila subventioner har reducerats till att bara beröra det smutsigaste kolet och "ineffektiva" subventioner till fossilt bränsle.

Varför då?

Jo, kruxet är att klimatavtal är konsensusstyrda. Slutdokumentet måste accepteras av alla 120 länder för att få någon bärighet. Och länder som Saudiarabien, Irak, Ryssland och Australien har kämpat för att få bort det som nu kallas för "F-ordet".

Värdlandet Storbritannien har som uttalat mål att hålla liv i 1,5-gradersmålet. Och COP-chefen Alok Sharma slåss med näbbar och klor för att få länder att reducera utsläpp och ställa om. Hittills leder dock ländernas sammanlagda klimatlöften till en uppvärmningen på 2,4 grader i slutet av seklet.

Hållbar omställning accepterar de flesta – om det finns pengar bakom. För det kommer att bli kostsamt att minska utsläppen med 45 procent till 2030. Visst, stora summor har pumpats in, men länder som Indien vill se en fördubbling av klimatstödet för att de ska uppdatera sina planer som ännu inte är i enighet med Parisavtalet.

Inget tyder i nuläget på att ett avtal kommer att undertecknas under mötets sista dag. Alla SvD talat med på plats förbereder sig på fler nattmanglingar som i bästa fall leder till avslut innan helgen är över.

Jag hade hoppats kunna kommentera ett färdigt klimatavtal i dagens Klimatkollen, men när så nu inte är fallet kanske några vill hänga med på slutspurten på egen hand.

Presskonferenser och officiella uttalanden kan följas minut för minut på Unfccc-sida, och Climate action tracker ger en snabb överblick över ländernas utsläppsmål.

Vi hörs igen när det finns ett avtal att snacka om!

Erica Treijs
Publicerad
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons