Annons

Återvänd till Midgård i höstens storserie

Morfydd Clark (Galadriel).
Morfydd Clark (Galadriel). Foto: Prime Video

Få universum är så älskade som J.R.R. Tolkiens fantasyvärld. Och du som suktat efter att återvända till Midgård behöver inte längre vänta.

Storslagna miljöer utlovas.

Storslagna miljöer utlovas.

Foto: Prime Video

Prime Video presenterar för första gången de heroiska legenderna från den "Andra tidsåldern" i Midgårds historia. Det episka dramat "Sagan om Ringen: Maktens Ringar" utspelar sig tusen år före J.R.R. Tolkiens "The Hobbit" och "The Lord of the Rings".

Serien, som precis haft premiär, tar tittarna till en era då starka krafter smiddes, då kungadömen restes till ära och föll i fördärv, då osannolika hjältar testades och hoppet hängde på en skör tråd. Och där en av de största skurkarna som skapats av Tolkien hotar med att ödelägga världen i mörker. Historien tar avstamp i en tid av frid och serien följer en rad karaktärer, både välkända och nya, samtidigt som de konfronterar den länge fruktade återkomsten av ondskan i Midgård.

Storslagna miljöer utlovas.

Storslagna miljöer utlovas.

Foto: Prime Video

För den som ännu inte hunnit kasta sig över premiäravsnitten och inte riktigt vet vad som väntar avslöjar trailern precis lagom mycket. Det är tydligt att det inte sparats på krutet när det kommer till miljöuppbyggnad. Det episka dramat utspelar sig bland annat i de mörkaste dalarna i Dimmiga Bergen, i de majestätiska skogarna i alv-staden Lindon, på den häpnadsväckande ön Númenor och andra avlägsna platser på Midgårdskartan.

Storslagna miljöer utlovas. Foto: Prime Video

Serien leds av J.D. Payne och exekutiv producent är Patrick McKay. I rollerna ses bland annat Morfydd Clark, Robert Aramayo, Cynthia Addai-Robinson, Owain Arthur, Maxim Baldry och Nazanin Boniadi. De två förstnämnda spelar fanfavoriterna Galadriel respektive Elrond.

Men vad är en fantasyserie utan magiskt pampig musik? Inte mycket. Lyckligvis behöver du inte oroa dig. Den Oscarsbelönade kompositören Howard Shore har tagit fram ledmotivet till serien, och Emmy-vinnaren Bear McCreary har komponerat resten av musiken. En imponerande duo – minst sagt.

En annan – kanske extra rolig nyhet – är att svensk-franska Charlotte Brändström är en av seriens regissörer. De två första avsnitten av ”Sagan om ringen: Maktens ringar” släpptes globalt i fler än 240 länder fredag den 2 september. Återstående avsnitt släpps veckovis. Och redan nu står det klart att fler säsonger kommer.