Recension

ExperimentetHur fick Sverige drag av bananrepublik?

Karin Grundberg Wolodarski är reporter på Dagens Industri samt författare.
Karin Grundberg Wolodarski är reporter på Dagens Industri samt författare. Foto: Sofia Runarsdotter

Utan Socialdemokraternas omedvetna medverkan skulle dagens friskolesystem aldrig ha kunnat införas. Det menar journalisten Karin Grundberg Wolodarski i en ny bok om hur svensk skola blev världens mest avreglerade.

Anders Q Björkman
Publicerad
Annons

Skolpolitik är en het fråga inför höstens val. Socialdemokraterna och Moderaterna turas för tillfället om att leverera slagord i frågan. Magdalena Andersson (S) ämnar ”införa vinstförbud i skolan” och hennes parti vill att skolans huvudmän ska stå för ”en allsidig social sammansättning av elever”. Ulf Kristersson (M) berättar att han är stolt över att friskolereformen har gett familjer möjlighet att ”kunna välja den skola som passar dem bäst” och varnar för att S nu vill göra barn till ”integrationsverktyg”.

Man kan tro att de båda partierna alltid har stått för motsatt syn på skolan, men den som läser Dagens Industri-reportern Karin Grundberg Wolodarskis bok ”Experimentet. Hur den svenska skolan blev en av världens mest avreglerade”, en gedigen genomgång av hur dagens system med skolpeng och friskolor kommit till, finner att de båda partierna tillsammans har försatt oss i rådande situation.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons