Klarar du myndighetens tuffa levnadskalkyl?
Ett bra vardagsliv utan överkonsumtion eller nödtorft. Så kallar Konsumentverket sina beräkningar utifrån hur mycket hushållen förväntas spendera varje år – som 136 kronor på solglasögon vart fjärde år.
1 / 7
Varje år räknar Konsumentverket ut vad som kan antas vara en rimlig kostnad för några av hushållens vanligaste utgifter. Uppgifterna används sedan av de flesta bankerna när de gör sin kvar att leva på-kalkyl, även kallat KALP. Beräkningen används när bankerna ska bedöma hur stort bostadslån som kan beviljas.
”Vi utgår ifrån vad som vanligtvis behövs för att leva ett bra vardagsliv, oberoende av hushållets inkomster. Det handlar varken om överkonsumtion eller nödtorft”, skriver Konsumentverket på sin sajt.
De senaste beräkningarna gjordes i januari och har därmed inte med den senaste tidens prisuppgångar på exempelvis livsmedel.
Här nedan listar vi några av de vanligaste varorna och tjänsterna utifrån Konsumentverkets beräkningar – klarar du av att hålla dig inom nivån?
Mat som täcker dagsbehovet
Få har nog undgått att priset på mat har skjutit rejält i höjden senaste tiden. Bakom den höga inflationstakten på 7,2 procent i maj syns ökande livsmedelpriser som en drivande kraft. Kött, mjölk, ost, kaffe och ägg hör till de produkter som stigit mest i pris.
Om man lagar alla måltider hemma räknar Konsumentverket med att den som är 31-60 år spenderar 2860 kronor varje månad på mat. Alltså runt 95 kronor per dag.
Lagas all mat hemma förutom en köpt lunch på vardagarna får man addera 2210 kronor och landar i stället på 5070 kronor per månad.
En familj bestående av två vuxna och två barn, i beräkningarna tre och sju år, förväntas spendera 8810 kronor på mat varje månad.
Konsumentverkets schablonmässiga beräkningar är baserade på deras matsedel, som är en fyraveckors närings- och klimatberäknad matsedel som de anser ”täcker dagsbehovet av energi och näring”.
Matsedeln består av frukost, lunch, middag och några mellanmål. Övriga matkostnader, som exempelvis festmåltider och extra fika (hemma eller på ett café) ingår inte.
2 / 7
Förbrukningsvaror och personlig hygien
Ett hushåll med fyra familjemedlemmar förväntas lägga omkring 280 kronor varje månad på förbrukningsvaror. Det handlar främst om produkter som används för vård och skötsel av hemmet, som till exempel tvätt- och rengöringsmedel, toalett- och hushållspapper.
När det gäller personlig hygien räknar Konsumentverket med att ungdomar i åldern 18-25 år, spenderar mest jämfört med de övriga åldersgrupperna, med 700 kronor per månad. Tätt följt av ett- till treåringar som man bedömer behöver 670 kronor varje månad, vilket kan förklaras av inköp av blöjor.
I kategorin personlig hygien ingår också bland annat tvål, tandkräm, hårklippning, samt kostnader för ett årligt tandläkarbesök i form av en undersökning.
Fyra- till tioåringar står för den lägsta kostnaden inom kategorin med sina 190 kronor per månad.
3 / 7
Kläder och skor
Konsumentverket uppskattar att barn som är sju till tio år kostar mest inom den här kategorin – 980 kronor varje månad.
Minst pengar på kläder och skor beräknas personer som är 65 år eller äldre göra av med. Klädnotan för dem tros landa på 490 kronor per månad.
I beräkningarna använder sig Konsumentverket av ett basbehov av vanliga kläder och skor som används till vardags, på fritiden och för något festligare tillfälle. Här ingår även tillbehör som väska, klocka och paraply.
4 / 7
Mobiltelefoni och medier
Ett hushåll om fyra, förväntas lägga totalt 2 250 kronor varje månad på bredband, abonnemang för mobiltelefon, streamingtjänster, dagstidning med mera.
5 / 7
Hemutrustning
Ett hushåll som består av fyra personer behöver spendera i runda slängar 1 770 kronor per månad på möbler, husgeråd, tv, dator med mera, enligt Konsumentverkets uppskattningar.
Vitvaror som frys, diskmaskin och tvättmaskin ingår inte här.
6 / 7
Fritid och lek
I den här kategorin ingår exempelvis fritidsaktiviteter, leksaker, böcker, skidor, cykel och föreningsavgifter.
Ungdomar i åldern 18 till 25 år förväntas lägga 670 kronor varje månad. De som är mellan 26 till 64 år förväntas lägga 650 kronor i månaden.
7 / 7
Nappar, solglasögon och guldkant
SvD har tittat lite mer detaljerat i listorna med produkter och artiklar som Konsumentverket uppskattar att hushållen spenderar sina pengar på. Här är några exempel:
Nappar. En bebis förbrukar fyra nappar under sitt första levnadsår. Varje napp uppskattas kosta 19 kronor.
Bomullspads. Kvinnor i åldern 18-25 år förväntas förbruka 240 stycken bomullspads varje år, vilket blir till en kostnad om 3,84 kronor i månaden.
Solglasögon. Män i åldern 18–25 år förväntas spendera i snitt 136 kronor på solglasögon – vart fjärde år.
Nagelknipsare. Kvinnor i åldern 50–64 år väntas köpa en nagelknipsare för drygt 41 kronor styck vart femte år, uppskattar Konsumentverket.
Guldkant. Enligt Konsumentverket avser guldkant exempelvis fika eller godis till helgen och snacks till fredagsmyset. Kvinnor i åldern 31-60 år betalar 72 kronor i månaden för att få guldkant i livet, medan män i samma ålder betalar 91 kronor. För pojkar och flickor i åldern 14–17 år ligger motsvarande siffra på 86 kronor respektive 72 kronor.
Här på Konsumentverkets hemsida kan man själv studera de olika produkterna.