Dags för surströmming – men tänk er för

Unga bör inte äta surströmming så ofta eftersom den innehåller miljögifter. Arkivbild.
Unga bör inte äta surströmming så ofta eftersom den innehåller miljögifter. Arkivbild. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Nu dukar landets surströmmingsälskare upp till fest. Alla kan äta av delikatessen – men unga och de som planerar att bli gravida bör inte äta fet Östersjöfisk så ofta eftersom den kan innehålla höga halter av miljögifter.

Karin Johansson/TT
Publicerad
Annons

Surströmmingspremiären infaller alltid den tredje torsdagen i augusti. Strömmingen som hamnar i de konservburkar som länsas är framförallt fiskad i Bottenhavet och Bottenviken. Där har fet fisk ofta höga halter av miljögifterna dioxiner och PCB.

– Tyvärr har de här miljögifterna släppts ut i vår miljö och då hamnar de bland annat i fisken, säger Sabina Litens Karlsson som är toxikolog på Livsmedelsverket.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons