Victor Galaz:”Lyxkommunism” hägrar när naturen blir digital

Snart kommer det att vara möjligt att både simma runt i en virtuell kopia av Stora barriärrevet och köpa en hektar av det hotade havslandskapet i form av en digital NFT.
Snart kommer det att vara möjligt att både simma runt i en virtuell kopia av Stora barriärrevet och köpa en hektar av det hotade havslandskapet i form av en digital NFT. Foto: Alamy Stock Photo

Save Planet Earth tänker låta folk spekulera i klimathotande utsläpp, medan ett annat kryptoföretag vill sälja digitala bitar av Stora barriärrevet. Nu växer trenden att kommersialisera naturen i form av blockkedjebaserade NFT:er, med löfte om att samtidigt rädda klimatet.

Publicerad
Annons

Någonstans i Bolivias frodiga regnskogar lever den skönsjungande titiapan Goldenpalace.com. Dessa 30 centimeter långa och rödbruna utrotningshotade apor fick sitt dotcom-klingande namn i början på 2000-talet efter en välgörenhetsauktion. Det vinnande budet på 650 000 dollar lades av ett nätcasino med samma namn, och pengarna gick till nationalparken Madidi i Bolivia där den unika arten först upptäcktes.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons