Harald Gustafsson:Därför har vi förlåtit ärkeskurken Gustav III

Utanför Kungliga slottet i Stockholm står en fem ton tung staty av Gustav III som inte ens två lyftkranar förmådde lyfta bort när den skulle renoveras 2005.
Utanför Kungliga slottet i Stockholm står en fem ton tung staty av Gustav III som inte ens två lyftkranar förmådde lyfta bort när den skulle renoveras 2005. Foto: Claus Gertsen /TT

För exakt 250 år sedan genomförde Gustav III den statskupp som skulle göra honom till envåldshärskare och avsluta frihetstiden i Sverige. Sedan dess har synen på vad han egentligen gjorde upp med varierat, men säkert är att kuppmakaren själv kommit lindrigt undan.

Publicerad
Annons

Det är 19 augusti 1772 i Stockholm. Den lärde islänningen Hannes Finnsson är på väg till Antikvitetsarkivet för att studera handskrifter, ”men då jag ämnade gå dit genom slottet, ryckte gardet och stadskavalleriet in dit och besatte hela slottet, stängde alla portar, och hela staden kom i uppror.” En statskupp utspelar sig. ”Så snart riksråden arresterats, utropades kungens envälde på gator och torg, och allt krigsfolket stod färdigt på Norrmalmstorg med gevär och kanoner.” Det är kung Gustav III som tröttnat på att begränsas av en stark riksdag och griper makten.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons