Risk för labbläckor av smittämnen tonas ner

Världshälsoorganisationen WHO har uppmanat ukrainska myndigheter att förstöra alla farliga smittämnen som kan finnas på landets laboratorier. Arkivbild från mikrobiologiska laboratoriet vid Ullevål sjukhus i Oslo.
Världshälsoorganisationen WHO har uppmanat ukrainska myndigheter att förstöra alla farliga smittämnen som kan finnas på landets laboratorier. Arkivbild från mikrobiologiska laboratoriet vid Ullevål sjukhus i Oslo. Foto: Berit Roald/NTB/TT

Frysarna på ukrainska laboratorier kan innehålla sjukdomsframkallande virus och bakterier som riskerar att läcka ut vid en militär attack. Men det ska mycket till för att det ska orsaka smittspridning, enligt experter.

Hanna Odelfors/TT
Publicerad
Annons

Förstör alla högpatogena smittämnen som finns på era forskningslaboratorier. Den uppmaningen har Världshälsoorganisationen (WHO) riktat till Ukrainas hälsoministerium för att minska risken för att farliga patogener – såsom virus, svampar och bakterier – ska spridas av misstag.

Uppgiften kommer från nyhetsbyrån Reuters som fått informationen via mejl från WHO, som dock inte specificerat när rekommendationen gavs, om den följts eller vilka smittämnen det rör sig om.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons