Forskaren kovände om kött efter egna studierna

Cecilia Mayer Labba började åter äta kött efter 15 år som vegan.
Cecilia Mayer Labba började åter äta kött efter 15 år som vegan. Foto: Björn Larsson Rosvall

En växtbaserad kost kan öka risken för brist på järn och andra närings­ämnen, visar forskning. De egna studierna fick Cecilia Mayer Labba att börja äta lite kött igen efter 15 år som vegan.

Uppdaterad
Publicerad
Livsmedelstillverkare behöver väga in att vi har svårare att ta upp järn och andra mineraler ur växt­baserad mat än ur kött, anser Cecilia Mayer Labba.

Livsmedelstillverkare behöver väga in att vi har svårare att ta upp järn och andra mineraler ur växt­baserad mat än ur kött, anser Cecilia Mayer Labba.

Foto: Björn Larsson Rosvall
Livsmedelsforskarna vid Chalmers har upptäckt att våra möjligheter att ta upp järn kan skilja sig mycket mellan olika sorters bönor.

Livsmedelsforskarna vid Chalmers har upptäckt att våra möjligheter att ta upp järn kan skilja sig mycket mellan olika sorters bönor.

Foto: Björn Larsson Rosvall
Hållbarhet handlar inte bara om klimatet utan även om att maten måste vara hälsosam och god, menar Cecilia Mayer Labba, forskare vid Chalmers i Göteborg.

Hållbarhet handlar inte bara om klimatet utan även om att maten måste vara hälsosam och god, menar Cecilia Mayer Labba, forskare vid Chalmers i Göteborg.

Foto: Björn Larsson Rosvall
Fytinsyra är en av de så kallade antinutrienter forskarna studerar.

Fytinsyra är en av de så kallade antinutrienter forskarna studerar.

Foto: Björn Larsson Rosvall
Växtbaserad kost motverkar livsstilssjukdomar men kan istället öka risken för bristsjukdomar. ”Låt det vara komplicerat”, säger Cecilia Mayer Labba.

Växtbaserad kost motverkar livsstilssjukdomar men kan istället öka risken för bristsjukdomar. ”Låt det vara komplicerat”, säger Cecilia Mayer Labba.

Foto: Björn Larsson Rosvall
Vid Chalmers studerar forskarna hur olika ämnen i växter gör det svårare för oss att tillgodogöra oss järn och andra mineraler.

Vid Chalmers studerar forskarna hur olika ämnen i växter gör det svårare för oss att tillgodogöra oss järn och andra mineraler.

Foto: Björn Larsson Rosvall
Mat är ett kontroversiellt ämne – Cecilia Mayer Labba beskriver sin forskning som att balansera på en knivsegg.

Mat är ett kontroversiellt ämne – Cecilia Mayer Labba beskriver sin forskning som att balansera på en knivsegg.

Foto: Björn Larsson Rosvall
Annons

Allt fler går över till en växtbaserad kost av skäl som inte enbart har med den egna hälsan att göra. För många väger köttets klimatpåverkan och omsorg om djuren tyngre.

– Jag har alltid intresserat mig för hållbarhet och hälsa. Jag trodde att min forskning skulle stärka mig i den övertygelsen men det blev tvärtom, säger Cecilia Mayer Labba vid Chalmers avdelning för livsmedelsvetenskap i Göteborg.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons