Tiotusentals sidor med chattar fällde nätverket

Ett tag efter att många ur nätverket frihetsberövades var det lugnare i Vårby söder om Stockholm. Men snart tog narkotikahandeln fart igen, enligt poliser. Arkivbild.
Ett tag efter att många ur nätverket frihetsberövades var det lugnare i Vårby söder om Stockholm. Men snart tog narkotikahandeln fart igen, enligt poliser. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Stora delar av Vårbynätverket döms till långa fängelsestraff även i hovrätten, för mycket grov och organiserad brottslighet. En lättnad, tycker utredningsledaren Torsten Alm:

– Vi har kommit åt dem från toppen till botten, och det är lite unikt.

Erika Nekham/TT
Publicerad
Annons

Nyckeln i den stora utredningen mot det så kallade Vårbynätverket med bas i södra Stockholm har varit chattar från den krypterade kommunikationstjänsten Encrochat, som polisen fick tillgång till genom en Europolinsats. Ungefär 14 000 sidor utskrivna chattar handlar det om i Vårbyärendet, berättar polisen Torsten Alm.

– Det är inte så att i min utredning så har vi bara läst våra chattar, utan man läser allihopa för att få en helhetsbild, så det är ju folk som har läst alla de här chattarna, säger Torsten Alm.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons