Annons

Missa inte läckerbitarna i det japanska köket

Foto: JNTO

Det japanska köket sjuder av kreativitet och skaparglädje. Och spännande rätter tillagade med säsongens alla råvaror är vad som står på menyn. Här kan du prova mat från izakayan, teppanyakihällen eller varför inte en onigiri i farten? Stjärnkocken Frida Rogne ger oss sina bästa tips!

Grunden i det japanska köket är att använda säsongens smaker vilket ger en stor bredd. Många rätter är lätta samtidigt som de också är näringsrika med ett stort fokus på utseende. En klassisk japansk måltid består som oftast av olika smårätter, i Japan kallat okazu. Okazu är ett begrepp för allt utom ris, inklusive fisk, kött och grönsaker.

Men det japanska köket är mer än bara mat, det är en kultur som innefattar rik historia, hälsa och välmående för kropp och själ. För många är det en hel livsstil.

Frida Rogne. Foto: PRIVAT

Tokyo är den stad i världen med flest Michelin-restauranger. Vilket har gjort platsen till ett mat-paradis för turister och besökare som vill uppleva någonting utöver det vanliga. Det japanska köket är välkänt världen över för sina rika smaker och spännande kombinationer.

I november förra året annonserades det vilka restauranger som får den ärofyllda och världsberömda Guide Michelin-märkningen i staden. Hela 432 stycken restauranger kan nu stoltsera med att vara en del av gemenskapen. Varav tolv stycken erhöll hela tre stjärnor. I regionerna Tokyo, Kyoto och Osaka finns nu 847 restauranger att välja mellan för den som vill prova en Michelin-restaurang.

Foto: SORAHANA

Frida Ronge är en av dem som satt det svensk-japanska köket på kartan. Hon fastande aldrig för feta såser och tunga rätter utan ville hitta sin egen grej. När sushin gjorde sitt intåg i Sverige visste hon att hon hittat rätt.

– Jag har varit med från början och tagit fram det här, innan var det vanligt att man använde tråkig fryst fisk och jag ville ta oss därifrån. Min pappa var fiskhandlare när jag var liten och jag förstod aldrig varför man inte använde färsk fisk från Sverige, det finns ju spännande kombinationer i överflöd! säger hon.

Vad får jag inte missa på en resa till japan?

– Oj det finns så mycket att uppleva och som jag skulle kunna rekommendera beroende på var man befinner sig och vad det är man är sugen på. Okonomiyaki är det första som jag kastar mig över när jag kommer till Japan, det är kålpannkakor och de är helt underbara, säger Frida Ronge.

Hon fortsätter:

– Naturligtvis är sushin på flera platser fantastisk och jag rekommenderar alla att besöka en izalaya för att ta del av den unika och avslappnade stämningen, och missa inte ett besök på ett riktigt bra ramenställe!

Shin-Yokohama Ramen Museum. Foto: JNTO

I framtiden tror Frida Ronge på att det japanska köket kommer att växa allt mer i Sverige, och i nuläget har Sverige bara skrapat på ytan av allt som finns att njuta av.

– Det finns så mycket mer att hämta för oss, Sverige är otroligt bra på att plocka in influenser från hela världen och jag kommer fortsätta att experimentera och utveckla det jag älskar i matväg. Jag hoppas att allt fler får upp ögonen för det och hjälper till att lyfta in alla de underbara japanska smaker som finns till det svenska köket!