ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Lundaforskare fälls för fusk

En forskare som tidigare varit anställd på Lunds tekniska högskola vid Lunds universitet,har fällts för forskningsfusk. Arkivfoto: Emil Langvad
En forskare som tidigare varit anställd på Lunds tekniska högskola vid Lunds universitet,har fällts för forskningsfusk. Arkivfoto: Emil Langvad Foto: Emil Langvad/TT

Lundaforskaren förfalskade bilder till en forskningsrapport. Nu fälls han för oredlighet i forskning, meddelar Lunds universitet.

Jan Samuelsson/TT
Publicerad
Annons

I manuskripten för en projektrapport och en artikel om hur radiovågor sprids inomhus fanns det med bilder från mätningar i en tysk fabrik och från en institution på Lunds tekniska högskola. Enligt Sydsvenskan ifrågasatte två medförfattare bildernas äkthet, men forskaren som lagt till bilderna lyckades tillfälligt övertyga dem om bildernas äkthet.

Men en av medarbetarna kom senare fram till att bilderna torde vara förfalskade eftersom de påminde för mycket om varandra med tanke på att mätningarna gjorts vid olika tillfällen och på olika ställen. Skarpa kanter i bilderna tydde också på att bilderna var manipulerade. En anmälan lämnades därför in.

Laddar…