”Princess Svanevit”Kulturskatt lyfts fram ur ett kappseglingsfartyg

Ewald Dahlskog, detaljbild av intarsia med motiv ”Santa Maria”, 1930.
Ewald Dahlskog, detaljbild av intarsia med motiv ”Santa Maria”, 1930. Foto: John Rosenlund

På Nationalmuseum kan vi frossa i konst och design från 1920-talet i utställningen ”Swedish Grace”. Även Liljevalchs visar ett strålande exempel på stilen, Ewald Dahlskogs träkonstverk från fartyget Princess Svanevit.

Anna Nittve
Publicerad
Annons

Serien av träkonstverk som är del av interiören i segelfartyget Princess Svanevit är en kulturskatt som lyfts fram i ljuset. Intarsiorna är skapade av konstnären Ewald Dahlskog (1894–1950). Det var den framgångsrike förläggaren och affärsmannen Erik Åkerlund som lät bygga kappseglingsbåten som sjösattes 1930. Medan Princess Svanevit renoveras har träkonstverken tillfälligt lyfts ut och kan ses på Liljevalchs.

Erik Åkerlund, som var en entusiastisk seglare, engagerade de skickligaste han kunde finna inom båtbyggarkonst och hantverk. Princess Svanevit var med sina 22 meter den längsta så kallade R12:a som någonsin byggts. Den användes både för nöjesseglingar och tävlingar. Princess Svanevit bytte ägare några gånger och var under flera år försvunnen. Man kan läsa om dess fascinerande historia och om planerna för båtens framtid på Svanevits hemsida.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons