Vårbudgeten: Klyftorna fortsätter att öka

En budget som inte krymper klyftorna. Finansminister Magdalena Andersson (S) med den ekonomiska vårpropositionen.
En budget som inte krymper klyftorna. Finansminister Magdalena Andersson (S) med den ekonomiska vårpropositionen. Foto: Naina Helén Jåma/TT

De ekonomiska klyftorna fortsätter att öka under regeringen Löfven. Vårbudgeten ändrar inte den utvecklingen – tvärtom.

– Klyftorna har tillåtits öka långsamt under en längre tid utan någon politisk diskussion, och det borde vi ha, säger välfärdsforskare Andreas Bergh.

Olle Lindström/TT
Publicerad
Annons

De allra flesta har fått det bättre ekonomiskt, men skillnaderna har ökat stadigt, både med S-ledda och borgerliga regeringar de senaste 20–30 åren. Toppen har dragit ifrån och botten har halkat efter. Statistiken är tydlig och ekonomerna är hyfsat överens om orsakerna. Kapitalskatterna har sänkts och stödet till dem som har det sämst ställt har försämrats.

– Toppinkomsterna har dragit i väg, och då är det kapitalskatterna vi talar om. Och under de senaste tio åren har det börjat hända saker längst ner i inkomstfördelningen. Det beror på flera saker, men försörjningsstödet har släpat efter ganska rejält. Det är toppen och botten man måste fundera kring, säger Andreas Bergh, docent i nationalekonomi vid Lunds universitet och Institutet för näringslivsforskning (IFN).

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons