Triumfen kom av sig – Putin kämpar i motvind

Rysslands president Vladimir Putin har många skäl att ogilla det nya coronaviruset – inställd folkomröstning och fallande oljepris är några av dem. Bild från slutet av april.
Rysslands president Vladimir Putin har många skäl att ogilla det nya coronaviruset – inställd folkomröstning och fallande oljepris är några av dem. Bild från slutet av april. Foto: Alexej Druzjinin

2020 skulle bli Putins år. En grundlagsändring var tänkt att tillåta honom att stanna vid makten fram till 2036 och firandet av "segerdagen" skulle tas till nya nivåer vid 75-årsjubileet för Nazitysklands kapitulation.

Sedan kom viruset – och allting vände.

Ida Vanhainen/TT
Publicerad
Annons

Den 9 maj firar Ryssland segern över Nazityskland med pompa och ståt. Parader anordnas runt om i landet och en av de största hålls vanligtvis i huvudstaden Moskva. Årets firande skulle bli extra storslaget med anledning av 75-årsjubileet och ledare från flera av världens länder, däribland Frankrikes president Emmanuel Macron, stod på gästlistan.

– Firandet av segerdagen är oerhört viktigt för den politiska ledningen, det är en grundpelare i den ryska patriotismen. Dessutom var detta ett jubileum och firandet hade förberetts under över ett års tid, säger Gudrun Persson, forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons