Annons

Tre saker som tar din tv till nästa nivå

Erik Svalberg arbetar som produktspecialist på LG.
Erik Svalberg arbetar som produktspecialist på LG. Foto: Privat/LG

Den tekniska utvecklingen går fort och dagens tv-apparater är inget undantag. Men vad betyder egentligen 4K, HDMI 2.1 – och behöver jag verkligen den senaste modellen om jag bara tittar på serier och filmer?

– När det gäller bildkvalitet är det viktigt att titta på tre saker; kontrast, färg och skärpa, säger Erik Svalberg, produktspecialist på LG.

Det är inte så länge sedan det bara fanns två tv-kanaler att välja mellan. Men mycket har hänt sedan den rörliga bilden gjorde entré i våra hem. I dag kan vi använda tvn till mycket mer än att bara se på tablålagda program. Vi kan bland annat gejma, streama serier och filmer – och se på webb-tv exakt när vi vill.

– Den tekniska utvecklingen går fort. Eftersom vi använder våra tv-apparater i flera år är det viktigt att framtidssäkra dem. HDMI 2.1 kommer att bli allt vanligare då det krävs för att klara av de bästa ljud- och bildformaten, säger Erik Svalberg, produktspecialist på LG.

”Fyra gånger mer detaljer”

Han rekommenderar alla som funderar på att köpa en ny tv att välja en modell som har HDMI 2.1. Anslutningen överför betydligt mycket mer information med fokus på bättre upplösning, ljud och bild.

– Nu när vi närmar oss slutet av 2019 är det även många som funderar på att gå från 4K till 8K. I dag är de flesta tv-apparater 4K, vilket innebär bättre skärpa, fler detaljer och djup. 8K har en högre upplösning och fyra gånger mer detaljer, men än så länge är det inte en tv för en vanlig konsument, säger Erik Svalberg.

LG vill förgylla och förenkla människors vardag med produkter som ligger i teknikens framkant. Foto: Cailean Denny

8K har kallats för framtidens tv och är perfekt för dem som gillar ny teknik. Erik Svalberg berättar att de närmsta fem åren kommer att bli spännande.

– Det kommer att hända mycket redan under nästa år. Bland annat kommer nästa generation av spelkonsoler att introduceras, men det kommer även nya appar och format som är perfekt för en 8K, säger han. 

”En smaksak”

Eftersom 8K fortfarande är ett nytt begrepp, och prislappen betydligt högre än en vanlig modell med 4K, är det bra att se över andra alternativ. Det finns fortfarande en stor publik som bara tittar på linjär-tv. De streamar aldrig filmer och serier – eller har ett behov av en smart-tv fylld av appar.

– En dyr OLED kommer att få linär-tv att se betydligt bättre ut, men inte lika bra som till exempel HD eller UHD-material. Det är en smaksak, men du behöver absolut inte köpa en dyr tv om du bara tittar på linjär-tv, säger Erik Svalberg.

Bra bildkvalitet

En familj som till exempel använder sin tv för att gejma, streama film och serier, ska titta på en tv med bra bildkvalitet.

– Eftersom de använder tvn hela tiden ska de inte snåla in på kvalitén. Den här familjen behöver en bra smart-tv som är enkel att använda – och som har ett brett utbud av appar. Det lönar sig att lägga lite extra pengar på en riktigt bra tv, avslutar Erik Svalberg.