Peter Alestig:Klimatkollen: Barns hälsa hotas av klimatförändringar

Peter Alestig

När vi pratar om klimatförändringen gör vi det ofta i termer av en annalkande katastrof med högre havsnivåer, översvämningar som de som just nu plågar Venedig, eller bränder som de som härjar i Australien. En farligare och ogästvänligare värld som bankar på dörren – eller som kanske redan har klivit över tröskeln, nästan utan att vi har märkt det.

Men en ny vetenskaplig rapport från The Lancet visar på en annan, mindre uppmärksammad aspekt av klimatförändringen: effekten på vår hälsa.

Forskarna pekar på allt från ökande näringsbrist och dödsfall relaterade till extremvärme – till hur malaria och denguefeber sprider sig till södra Europa. Det kan bli till att ta malariamedicin för framtidens Greklandssemester, med andra ord.

Även Sverige kan räkna med nya sjukdomar, som till exempel ökad utbredning av vibriobakterier som orsakar badsårsfeber, enligt studien. Eller nya, större fästingar som etablerar sig i landet.

Och det är främst barn som kommer att drabbas, enligt forskarna. Budskapet, som riktas mot världens politiker inför klimatmötet i Madrid i december, är tydligt: ni måste se till att minska planetens utsläpp dramatiskt, för våra barns hälsas skull.

Men här är en aspekt som forskarna inte nämner: att omställningen till ett klimatvänligare samhälle också kan vara en hälsoboost.

I veckans klimatkrönika går jag närmare in på denna win-win-aspekt av omställningen (eller win-win-win i vissa fall). En satsning i hos vår nordiska granne Köpenhamn visar på de enorma vinsterna med att få köpenhamnarna att låta bilen stå. Minskad konsumtion av kött och chark kan få både dig och mänskligheten att leva längre.

Vi har en livsstil som är ohållbar för planeten, men också i många fall en livsstil som är ohållbar för vår hälsa. Det fina är att båda sjukdomarna ofta kan botas med samma medicin.

PS. Veckans måsteläsning är del tre i serien Klimatskiftet Sverige, om hur världens lättaste gas kan revolutionera hela vårt energisystem – otroligt välskrivet och spännande av Erica Treijs!

Hon är också en av dem du får chansen att lyssna till på SvD:s klimatkväll den 25:e november – här kan du läsa mer om det eventet!

Peter Alestig
Publicerad
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons