ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Alla kan döHur ska man leva och dö i en postreligiös kultur?

Serietecknaren och bildkonstnären Nina Hemmingsson och  Anna Lindman, journalist och programledare, har gjort en reportage- och samtalsbok om döden.
Serietecknaren och bildkonstnären Nina Hemmingsson och Anna Lindman, journalist och programledare, har gjort en reportage- och samtalsbok om döden. Foto: Kaunitz-Olsson

Ingen kommer levande ut ur livet. För vissa leder det till dödsångest medan andra finner inre frid i ett faktum vi ändå inte rår på. I ”Alla kan dö” samtalar Hemmingson och Lindman om konsten att dö.

Josefin de Gregorio
Publicerad
Annons

Tecknaren och illustratören Nina Hemmingson har dödsångest. Det är hon knappast ensam om. Det mänskliga släktet lever ju med den märkliga insikt som besparats djuren, nämligen den om att vi en dag ska dö. När min lillebror var i fyraårsåldern konfronterades han med detta faktum för första gången, och reagerade med ett stort skratt. ”Har du hört vad knäppt mamma!” sade han, ”de säger att man dör när man blir gammal!”

Jag har ofta tänkt att min brors reaktion inte bara var fullt naturlig, utan även satte fingret på något viktigt i den mänskliga naturen. Döden framstår som absurd för oss. I Predikaren står det om Gud: ”evigheten har han lagt i människornas hjärtan”, och det är sant vare sig man är troende eller ej. Ändå undviker vi helst att prata om den väg vi ska vandra.

Laddar…