ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

”Dags att fasa ut billiga undermåliga prylar”

Livslängden för vitvaror, hemelektronik och möbler är betydligt kortare i dag än för bara tio år sedan, skriver debattörerna.
Livslängden för vitvaror, hemelektronik och möbler är betydligt kortare i dag än för bara tio år sedan, skriver debattörerna. Foto: Vegard Grøtt/TT

Tillverkare och leverantörer har medvetet gjort slit och släng till norm genom planerat korta livslängder och undermålig produktdesign. Det är hög tid att politiker och myndigheter rycker in, skriver flera debattörer.

Publicerad

Trots tilltagande klimatmedvetenhet och en ökad vilja att leva hållbart kvarstår faktum: vi lever fortfarande i ett utpräglat slit- och slängsamhälle. Aldrig tidigare har vi köpt och slängt så mycket prylar som i dag. Livslängden för vitvaror, hemelektronik och möbler är betydligt kortare i dag än för bara tio år sedan. I en värld med bristande resurser, klimatutmaningar, och snabbt minskande biologisk mångfald måste vi fråga oss om vi har råd med någonting annat än kvalitet i material och produkter. Genom att förstärka konsumenträtten och information till konsument om varans verkliga pris kan beslutsfattarna hjälpa konsumenten och driva på produktionen av mer hållbara produkter.

Laddar…