Apatiska barn talar ut

Foto: Malin Hoelstad

PODD | 24 september. I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras apatiska flyktningbarn. Lyssna direkt här.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras apatiska flyktingbarn, med anledning av ett granskande reportage i tidskriften Filter som journalisten Ola Sandstig har skrivit.

2004 sjönk flera hundra flyktingbarn i Sverige ner i ett apatiskt tillstånd och ingen kunde riktigt förklara varför. 2005 släpptes den första av totalt tre statliga utredningar om de apatiska flyktingbarnen. Det som stack ut var att drygt 80 procent av familjerna kom från forna Sovjetstater eller länder på Balkan. En annan sak som stack ut var att problematiken med apatiska flyktingbarn i stort sett bara fanns i Sverige.

I Ola Sandstigs reportage kliver nu två barn fram och berättar om hur de blev tvingade av sina föräldrar att spela apatiska. Barnen vittnar om hot, misshandel och press från föräldrar som bland annat fick dem att självsvälta.

Vad stämde egentligen om de apatiska barnen – och varför misslyckades media med att rapportera om alla dem som sa att det här var märkligt?

Det diskuterar ledarsidans Lydia Wålsten tillsammans med Filters redaktör Mattias Göransson, Sanna Rayman, debattredaktör på Dagens Samhälle och tidigare ledarskribent i SvD, och Karl Sallin, barnläkare och doktorand vid Centrum för forsknings- & bioetik (CRB) vid Uppsala Universitet.

Ledarredaktionen on acastembed.acast.com
Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons