RecensionNya romaner

Med mig leker livetModerns svek dövas med sex och flykt

David Grossman är känd såväl för sina skönlitterära böcker som sin stridbara journalistik. Hans nya roman inspireras av ett verkligt livsöde.
David Grossman är känd såväl för sina skönlitterära böcker som sin stridbara journalistik. Hans nya roman inspireras av ett verkligt livsöde. Foto: Christine Olsson

Ett omöjligt val mellan en levande dotter och en död make skapar ringar på vattnet i den israeliske författaren David Grossmans nya roman.

Publicerad
Annons

Eva Panić-Nahir hette en kvinna som föddes 1918 i kroatiska Čakovec och dog på en kibbutz i Israel 2015. Hon kom från en judisk, borgerlig familj, talade flera språk, och inledde redan som 17-åring en hemlig relation med en fattig serbisk officer som hon, trots familjens motstånd, gifte sig med strax före andra världskrigets utbrott. Under kriget arbetade paret för underjordiska kommunistiska organisationer i Belgrad och räddade 1 500 serber från att skickas till koncentrationsläger. Efter krigsslutet var de djupt engagerade i att skapa det Jugoslavien som Tito ville förvandla till ett förlovat land tills en dag 1951 då Evas man plötsligt var spårlöst försvunnen. Han hade, enligt underrättelsetjänsten, tagit sitt liv och allt hon behövde göra nu var skriva under en (lögnaktig) försäkran om att han varit en folkfiende som i hemlighet stått på Stalins sida, mot Tito. Vägrade hon skulle hon hamna på Goli Otok, en ökänd fängelseö i Adriatiska havet, och parets sexåriga dotter på gatan. Hon hade tre minuter på sig att fatta sitt beslut. Skulle hon rädda sin dotter och sig själv genom att smutskasta sin döde man eller inte? Hon valde att överge sin dotter.

Evas livshistoria har inspirerat många författare och dokumentärfilmare genom åren; bland annat spelade den jugoslaviske författaren Danilo Kiš in en dokumentärfilm om hennes liv som visades 1990. Senast i raden av uttolkare är den israeliske författaren David Grossman som låtit sin senaste roman ”Med mig leker livet” utgå ifrån Evas märkvärdiga öde. Grossman väljer emellertid att vikta historien på ett annat sätt. Den inleds i Israel många år senare och berättas av Gili – ett barnbarn till Eva, i romanen kallad Vera – och det är konsekvenserna av Veras ödesdigra beslut som får stå i centrum. 

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons