”Sluta hota personer som kritiserar Kina”

Kinas Sverigeambassadör Gui Congyou och kulturminister Amanda Lind.
Kinas Sverigeambassadör Gui Congyou och kulturminister Amanda Lind. Foto: Anders Wiklund/TT och Fredrik Sandberg/TT

30 kulturchefer, förläggare och andra kulturpersoner kräver i ett öppet brev till Kinas president Xi Jinping att Kinas Sverigeambassadör Gui Congyou slutar hota och förolämpa personer som engagerar sig för Gui Minhai.

Publicerad
Annons

Det har gått över fyra år sedan den svenske medborgaren, författaren och förläggaren Gui Minhai kidnappades i Thailand och sedan fängslades i Kina. Fallet har fått allt större uppmärksamhet, både i Sverige och även internationellt. Inte minst Kinas totala brist på respekt för Gui Minhais mänskliga rättigheter och grundläggande internationella rättsprinciper, har fått fler och fler personer att engagera sig i frågan.

Kinas ambassad i Stockholm har en hemsida och under ”Spokesperson’s remarks” drevs inledningsvis en smutskastningskampanj mot dem som engagerar sig i Gui Minhais fall. Listan över journalister, redaktioner, politiker, organisationer och forskare som drabbats av ambassadens påhopp kan göras lång. Kinas Sverigeambassadör Gui Congyou har på senare tid trappat upp retoriken.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons