RecensionNya filmer

Sune – best manUppskruvat tempo med farsartad Sune-familj

Sissela Benn, Fredrik Hallgren, Elis Gerdt, Tea Stjärne och Baxter Renman (liggande).
Sissela Benn, Fredrik Hallgren, Elis Gerdt, Tea Stjärne och Baxter Renman (liggande). Foto: Nordisk Film

Det är kristider för svensk film. Därför hoppas nog många att den nya ”Sune”-filmen ska snygga till publiksiffrorna. ”Sune – best man” är publikfriande – men också lite slarvig.

Karoline Eriksson
Publicerad
Annons

Förra året uppdaterades ”Sune”-franchisen så att den inte längre kändes som en kvarleva från 1990-talet. Morgan Alling som spelade pappa Rudolf i ”Sune i Grekland – all inclusive” (2012), ”Sune på bilsemester” (2013) och ”Sune i fjällen” (2014) byttes ut mot Fredrik Hallgren från den då så heta ”Bonusfamiljen”. Sissela Benn i rollen som mamma Karin kändes också som ett fräscht val och Sunes otidsenliga ”tjejtjusande” tonades ned – Elis Gerdt i huvudrollen var bra som en mer jagsvag och fladdrig tweenie. Lillebror Håkans fantasier fick fritt spelrum i form av fullskaliga sci-fi-inslag.

Och familjen Andersson uttryckte för första gången inte bara snålhet utan ekonomisk skam. Ett tema som tyvärr slätades över när båda föräldrarna blev chefer och av misstag skaffade varsin stadsjeep. Troligen var det i alla fall positivt att Sören Olsson och Anders Jacobsson, författarna till böckerna om Sune, inte längre var med och skrev manus utan bara fanns med lite i bakgrunden.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons