ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Wallin–Virtanen-fallet: Vad är grovt förtal?

Cissi Wallin anländer till Stockholms tingsrätt.
Cissi Wallin anländer till Stockholms tingsrätt. Foto: Fredrik Persson/TT

I dag inleds rättegången mot debattören Cissi Wallin, som har åtalats för grovt förtal sedan hon på sitt Instagramkonto pekade ut journalisten Fredrik Virtanen som våldtäktsman.

Men vad är egentligen förtal? Här reder vi ut vad som gäller med hjälp av juristen Ängla Eklund.

Erika Nekham/TT
Publicerad
Annons

Vad är förtal?


– Förtal är när man sprider en uppgift om en person på ett sådant sätt så att andras uppfattning om personen kan bli sämre efter att de har fått den här informationen. Det ska utgöra en uppgift som antingen rör sig om att man hänger ut personen som klandervärd, eller som brottslig. Man behöver inte visa att det är så, men typiskt sett ska det i samhället eller i den grupp där uppgiften sprids resultera i en försämrad uppfattning av den personen, detta kallas missaktning, säger Ängla Eklund, jurist och expert på it-frågor.

Kan man bli åtalad för förtal om man polisanmäler någon?

– Absolut inte. Jag brukar säga att man alltid äger rätten till sin egen sanning och till sin egen berättelse. Det man inte äger rätten till är att berätta den för eller sprida den till vem som helst eller hur många som helst. Men man har alltid rätt att prata om det med sina vänner, sin familj och göra en polisanmälan. Gränsen går någonstans när man börjar sprida det i ett annat syfte, för att på egen väg till exempel få upprättelse eller berättar för en stor krets personer.

Laddar…