Här är Hurtigrutens alla höjdpunkter
Charmiga hamnar, spetsiga bergstoppar och mäktiga havsörnar. I över 125 år har passagerare ombord på Hurtigrutens fartyg kunnat njuta av det majestätiska kustlandskapet mellan Bergen och Kirkenes. Men i dag står Hurtigruten för så mycket mer än bara vacker natur. Det blir nämligen allt populärare att delta i utflykter och aktiviteter under färden.
2 juli 1893. Det är premiärtur för fartyget D/S Vesteraalen som ska avgå från hamnen i Trondheim. Ombord finns kapten Richard With, ett antal förväntansfulla passagerare samt mängder av post, gods och bagage. I hamnarna längs sträckan viftas det med flaggor och ropas ”hurra” när fartyget lägger till. Att en ny båtförbindelse just öppnats mellan Nordnorge och övriga delar av landet har knappast undgått någon.
Framgångssagan Hurtigruten har just börjat.
Ett av Norges populäraste turistmål
Hurtigruten brukar kallas för ”världens vackraste sjöresa”, och det är ingen överdrift. Den norska kuststräckan är något utöver det vanliga. Närmre än så här kommer du inte Norge. Sedan slutet av 1800-talet har tusentals passagerare färdats längs vattnet på den klassiska turen från Bergen i söder till Kirkenes i norr. De har fascinerats av det skiftande landskapet, skådat norrskenets skådespeleri på himlen, betraktat det unika kustlandskapets djurliv och häpnats över arkitektoniska mästerverk.
Från att ha varit ett smidigt sätt för norrmän att ta sig från norr till söder, och tvärtom, är i dag Hurtigruten ett av Norges populäraste turistmål, och det är inte enbart den storslagna naturen som lockar, även den läckra maten och de spännande aktiviteterna attraherar människor från hela världen.
Midnattssol och norrsken
En av Hurtigrutens absoluta höjdpunkter är den 80 meter smala och 2,5 kilometer djupa Trollfjorden förklarar Per Øyvind Dahl, hotellchef på ett av Hurtigrutens fartyg MS Polarlys. Trots att han arbetat på Hurtigruten i 21 år tröttnar han aldrig på den storslagna utsikten.
Det finns alltid något nytt att upptäcka under varje resa.
– Det finns alltid något nytt att upptäcka under varje resa. Med årstiderna förändras både naturen och utsikterna. Midnattssol och norrsken, stormar och solsken. Ännu har jag inte lärt känna alla holmar som finns, säger Per Øyvind Dahl.
Koppla av ombord – gör aktiviteter i land
För fyra år sedan startade Hurtigruten ett expeditionsteam på fyra av sina fartyg. Det skulle visa sig vara framgångsrikt. I dag har nämligen alla, utom två av fartygen, sitt eget expeditionsteam. Förutom att samordna utflykter och ta med gäster på landsturer i vissa hamnar håller de föreläsningar om intressanta och relevanta ämnen varje dag. Men det är inte bara i land det händer saker.
Ombord har gästerna till exempel möjlighet att se kocken filéa laxen och ta del av ett uppfriskande polcirkeldop när fartyget korsar polcirkeln. Dagtid är det frisk luft och äventyr som gäller medan kvällarna öppnar upp för sköna stunder i panoramaloungen – antingen för att njuta av något i glaset, läsa en bok eller spela schack. I den varma badtunnan kan gästerna njuta av synen av det ständigt föränderliga landskapet som glider förbi.
Havssafari
Havörnssafari vid Trollfjorden, den arktiska Ishavskatedralens midnattskonsert, snöskoterfärd i Kirkenes eller fartfylld kajakpaddling. I dagsläget erbjuder Hurtigruten över 90 olika utflykter – och det finns något för alla.
En snabbare, och mer krävande aktivitet är RIB-safari till Saltstraumen som gästerna kan uppleva när fartyget är i Bodø på väg norrut. Här är det på med flytväst, vantar, glasögon och flottördräkt som gäller. Med 250 hästkrafter bär det sedan av i båt mellan små öar och rev. På så sätt kommer deltagarna närmre djurlivet.
Marco Voigtländer, expeditionsledare på MS Polarys, vittnar om att Hurtigrutens gäster blivit allt mer äventyrslystna.
- Allt fler vill ha mer action. Gästerna har blivit yngre, och de vill ha aktiviteter som kajakpaddling, cykling, hundspann och snöskoter, säger han.
En av Hurtigrutens samarbetspartner, som erbjuder olika naturupplevelser, är Tromsø vildmarkscenter. I 15 år har de samarbetat med Hurtigruten. Till en början erbjöd man gästerna hundspannsturer men i takt med att deltagarna önskar mer fysiska aktiviteter har erbjudandet utökats med exempelvis kajakpaddling.
Smaka på Norges kustkök
God mat och dryck står i centrum ombord på Hurtigrutens fartyg. Enligt det nyutvecklade matkonceptet ska maten alltid vara färsk och bestå av lokala råvaror. I ”Norway’s Coastal Kitchen” kan gästerna njuta av till exempel ostar från Lofoten, lamm från Hellesylt i Geirangerfjorden och färsk fjällröding från Sigerfjord i Vesterålen. 40 olika leverantörer levererar varor från 15 olika hamnar där fartyget lägger till. I april lanserades de första trerättersmenyerna och sedan 2017 har man kunnat erbjuda gästerna en separat vegansk meny. Menyerna är noggrant utformade med rätter som baseras på det område gästerna seglar genom.
Gamla föremål på museum
I somras var det 126 år sedan det första kryssningsfartyget avgick från Trondheim till Hammerfest – en resa som tog sju dagar. Dessförinnan kunde det dröja fem månader innan ett brev som skickats från Oslo nådde en mottagare i Kirkesnes. Men efter år 1893 tog det bara ett par veckor.
– Det var lite av en revolution. Hurtigruten band samman hela Norge, säger 72-åriga Sten Magne Engen, som länge arbetat som kapten på Hurtigruten och som varit med och byggt upp Hurtigruten-museet vilket kan besökas när fartyget lägger till i Stormarknes.
På museet har gästerna möjlighet att lära sig mer om resekomfort genom tiderna och utvecklingen av norsk kustkultur. Här finns en intressant samling föremål med allt från fartygsinstrument till gamla fotografier. Men än är Sten Magne Engen inte färdig med sitt arbete. Just nu tillbringar han all sin tid med att återställa DS Finmark från 1912, som ska utgöra en del av museet.
– Hurtigruten spelar en betydande roll för Norges historia. Det är viktigt att visa, säger Sten Magne Engen.
Fakta: Den klassiska rundresan
- Upplev hela Norges kustlinje med 34 hamnar där vi passerar över 100 fjordar och 1 000 fjäll.
- Korsa polcirkeln och leta efter norrsken på vintern eller njut av 24 timmars dagsljus och midnattssol på sommaren.
- Under vår- och höstresorna upplever vi Arktis strålande färger, magiska ljus och fascinerande kultur.
- Kustguiderna arrangerar ett brett urval av utflykter och aktiviteter ombord och berättar om de kultur- och naturskatter vi möter på resan.
Fakta: Hållbarhet viktigt för Hurtigruten
Hurtigrutens ska vara ett ansvarsfullt rederi som tar hållbarhet på allvar. Efter ett framgångsrikt test av elektronisk mätning av matavfall på ett av fartygen vidtas nu åtgärder för att minska matavfallet på alla fartyg under hösten. Sommaren 2018 bytte Hurtigruten ut all onödig engångsplast som till exempel plastglas och sugrör och ersatte dessa med miljövänliga produkter. Som det stora reseförtag Hurtigruten är var de först i världen med att ta bort all engångsplast från alla fartyg och hotell. Du kan läsa mer om Hurtigrutens klimatarbete här
Fakta: Hurtigrutens fartyg
Flera av fartygen har också renoverats och har fått en skandinavisk och modern inredning. Hytterna och de allmänna utrymmena har uppgraderats och nya faciliteter har tillkommit, så som à la carte-restaurangen Kysten och kafeterian Multe, där du bland annat kan välja mellan färska bakverk och glass tillverkad i Lofoten. Mycket har hänt på Hurtigruten de senaste åren.