Släpp elitismen – låt alla få njuta av klassisk musik

Artikelförfattaren Hillevi Berg Niska (i rött) i Karólina Eiriksdóttirs opera ”Magnus-Maria”.
Artikelförfattaren Hillevi Berg Niska (i rött) i Karólina Eiriksdóttirs opera ”Magnus-Maria”. Foto: Tiina Tahvanainen

Den klassiska musikvärlden måste öppnas upp för nya lyssnare. Bara om musiken görs relevant för en ny publik kan den överleva som konstform, skriver Hillevi Berg Niska, operasångerska.

Publicerad
Annons

Jag välkomnar debatten kring den klassiska musikens fortlevnad och är den första att hålla med om att kunskapsnivån sjunker. Det är sorgligt. Jag saknar dock ett viktigt perspektiv. Den klassiska, västerländska konstmusiken måste öppna dörrarna. För varför uppfattar jag nästan all kommunikation kring klassisk musik som om den utgick ifrån att konsertbesökaren är vit, i övre medelåldern och tillhör den övre medelklassen?

Sveriges befolkning är betydligt mer heterogen än så. Den klassiska musiken har utövare och lyssnare över hela världen. Den är långtifrån helvit. Men det som slår mig när jag ögnar igenom säsongsprogram och sociala medier är den påtagliga bristen på mångfald. Vilka delar av befolkningen får se sig speglade hos er? Vilka vänder ni er till? Det är egentligen inte särskilt avancerat, det enda som krävs är medvetenhet.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons