KrönikaNordstream 2

Rolf Gustavsson:Ryssland splittrar Europa – naturgas nya striden

Rolf Gustavsson

Energiunion är en vacker idé som krossas i den krassa realpolitiken. Motsättningarna kring projektet Nord Stream 2 visar hur importen av naturgas söndrar EU och skärper den geopolitiska rivaliteten mellan Ryssland och USA. Export av naturgas till Europa är ett maktpolitiskt instrument, både för Vladimir Putin och för Donald Trump.

Rolf Gustavsson
Publicerad
Annons

Nord Stream 2 är den nya gasledning som håller på att byggas genom Östersjön, från västra Ryssland till norra Tyskland. Enligt planerna ska den slutföras i år och fördubbla den mängd naturgas som sedan 2011 går genom parallella Nord Stream 1. Nord Stream är ett konsortium med säte i Schweiz och med ryska Gazprom som majoritetsägare samt energiföretag från Tyskland, Österrike, Frankrike och Nederländerna. I ledning sitter förre tyske förbundskanslern, socialdemokraten Gerhard Schröder.

Häromdagen lyckades EU provisoriskt enas om en kompromiss för att täcka en lucka i regelverket för import av naturgas. Förslaget som nu ska godkännas av medlemsländerna innebär att samma regler ska gälla för importen som redan gäller internt inom EU. Det land som tar emot importen ansvarar för att reglerna följs, vilket i fallet med Nord Stream handlar om Tyskland.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons