Mysteriet bakom en av de mest gåtfulla platserna

 Göbekli Tepe i södra Turkiet .
Göbekli Tepe i södra Turkiet . Foto: Teomancimit

”Det har spekulerats mycket om Salomos tempel och om försvunna helgedomar i öknen – men vet man vilket som är världens äldsta belagda tempel? Är det Stonehenge eller någon av stenålderskultplatserna på Orkneyöarna? Eller något i Kina eller Indien?”

Publicerad
Annons

Svaret är att världens äldsta tempelbyggnad, enligt de senaste arkeologiska och religionshistoriska uttolkningarna, är Göbekli Tepe (”Isterbukskullen”), en kulle (tell) i södra Turkiet som sedan mitten av 1990-talet varit en viktig arkeologisk utgrävningsplats. Jag har faktiskt bloggat om platsen för några år sedan, men platsens betydelse är så stor att det kan vara på sin plats med en repetition.

Det som gjort Göbekli Tepe till en sensation är dess ovanligt höga ålder. De monument som tyska arkeologer under ledning av Klaus Schmidt frilagt på platsen restes på 9000-talet, 8000-talet och 7000-talet f Kr. Utvärderingarna ger vid handen att platsen besöktes och var i bruk – gissningsvis för rituella syften – under två kronologiska faser. I den första fasen restes hundratals pelare, cirka fem-sex meter höga, i ett tjugotal cirklar.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons