Patricia Hedelius:Undantag för lyxlägenheter bäddar för politikerförakt

Patricia Hedelius
Foto: Anders Wiklund/TT

Att skärpningen av amorteringskravet undantar nyproduktion ger för de allra flesta ingen som helst effekt eftersom man redan innan skärpningen är utestängd från drömmen om det svenska folkhemmet på grund av höga bostadspriser och tuffare krav för att få bolån.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Ett hushåll i Stockholm med två normalinkomsttagare får inte längre lån att köpa en normalvilla i en förort till Stockholm, de får inte heller lån till att köpa en nyproducerad trea vare sig i innerstan eller nyss nämnda förorter. Detta skrev SvD om innan beslutet om skärpningen av amorteringskravet förra veckan. Allt annat lika försämras naturligtvis bostadsköparnas ekonomiska förutsättningar nu ytterligare. 

Köpstarka bostadsspekulanter med höga löner eller en förmögenhet som ger dem gräddfil till den svenska överhettade bostadsmarknaden är de som gynnas av undantaget för lyxlägenheter. För nyproduktion är i de allra flesta fall just lyxlägenheter. Det är för att man byggt för dom rikaste som kommunerna kunnat kammat hem ohemula pengar på markförsäljning och bostadsbyggarna kunnat vada i vinster de senaste åren. Det är också därför som vi nu står inför paradoxen med ett överutbud och en stor efterfrågan av bostäder. 

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons